İsimlerimiz kaderimizdir

AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Prof. Dr. Ahmet Çelikkol'la Aydın'da düzenlediğimiz bir seminere gidiyorduk. Yolculuk esnasında laf lafı açtı, kimi isimlerin ne kadar tuhaf, kimi isimlerinse ne kadar iddialı olduğunu konuştuk. "Bak! Ahmet" dedi hoca, "Seninle benim ismim ne kadar sıradan. Oysa bir Sadun ismi ne kadar aristokratik değil mi?" Gerçekten de adı Sadun olan bir profesör tanıdığımızın ne kadar farklı bir kişiliği olduğu aklımıza geldi. Sonra da Sadun Boro, Sadun Aksüt, Sadun Aren, Sadun Tanju'yu andık.

Nümorolojide rakamların insanlar üzerinde etkisinin olması gibi isimlerin de insan kişiliği ve hatta kariyeri üzerine etkisi olabilir mi? Mesela adı "Satılmış" olup da hukukta kariyer yapmış biri veya "Gudbeddin" adında ünlü bir modacı var mıdır?

NOMEN EST OMEN

Eskiler ilmi huruf der. İlmi huruf harflerin özellikleri ve etkilerinin kelimelere, isimlere sirayet ederek dünya alemindeki tüm varlıklara yansıması ve harflerin hikmetlerinin, sırlarının anlaşılmasına yönelik bir "bilim" dalı.

Çok eski çağlardan antik Mısır'dan beri insanlar ilmi hurufla ilgilenmişler. Özellikle Romalıların bu konuda başı çektiği gözlenir. Hatta Romalılar bu işte o kadar ileriye gitmişlerdi ki "nomen est omen" yani "ismimiz kaderimizdir" demişler.

İlmi huruf uzmanları çocuğa isim seçerken güzelliğinden ziyade etkilerinin düşünülmesi gerektiğini söylüyor. Bunun için çocuğun yahut yetişkinin ismindeki harflerin sayısal dizilimi, harf sayısı, ismin içindeki noktalı ve işaretli harflerin bulunmamasına dikkat edilmesi ve anne babanın ismiyle de uyumlu olmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. İlginç değil mi? Konuyla ilgili internet üzerinde çok çeşitli kaynaklar var.

Hazreti Muhammed de güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor: "Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın." Mesela Hazreti Peygamberin bir sahabenin savaş anlamına gelen adını barış anlamına gelen kelimeyle değiştirdiği nakledilir.

TELKİN VERİYORUZ

Bizim için seçilen isimlerin şüphesiz ki üzerimizde bir etkisi olduğuna inanıyorum. Çoğumuz farkında değiliz ama isimler aslında birbirimizin bilinçaltına gönderdiğimiz telkinlerdir. Bir çocuğa büyüyünceye kadar "aptal" derseniz daha sonra bir ömür boyunca onu aptal olmadığına ikna etmeye çalışırsınız. İsimlerde de böyle.

Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde bilinçaltı kendine gelen mesajları sorgusuz kabul eder ve referans kaydı yapar. Mesela çocuğunuzun adını yiğit koydunuz diyelim. Ergenliğe gelene kadar ona her seslenişinizde bilinçaltına ismiyle beraber bir de mesaj gönderirsiniz. 'Birşeyi kırk kez söylersen olur' derler. Peki çocuğumuza ismiyle kaç kez sesleniyoruz? Onbin, yüzbin...

Son söz olarak, isim koymak önemli ve şüphesiz üzerimizde bir takım psikolojik etkileri var. En azından size iyi bir ilham ve motivasyon kaynağı olabilir...

 

İyilikle kalın

 

  
2238 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam33
Toplam Ziyaret224734