Personel devir hızını kontrol etmek

AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Personel devir oranı dendiğinde kastedilen şey işyerine eleman giriş çıkış trafiğidir. Mücbir sebeplerden bu oran sıfır olamaz, çalışanlar emekli olurlar, ayrılırlar veya yeni pozisyonlar açılır gibi… Ama en azından sıfıra yakın tutulmaya çalışılır.

İşten ayrılma oranının artması çok önemli sorunları beraberinde getirir. Bunların başında, yetişmiş insan gücünün kaybı, yenisinin eğitimi ve işe kazandırılması için harcanacak emek, zaman ve para, işlerin yavaşlaması, verimin düşmesi ve en önemlisi de işyeri moral motivasyonunda yaşanacak olumsuz etkiler gelir.

Ayrıca sık işten ayrılmaların olduğu kuruluşlarda;

- Patronaj ve üst yönetimde zafiyet ve beceri noksanlığı olduğu düşünülür,

- Yıldız oyuncuları çekmekte zorlanırlar. Başarılı bir pazarlama müdürü ikide bir adam değiştiren bir şirkete transfer olarak neden kariyerini tehlikeye atsın ki…

- Şirketin imajı zedelenir.

 

Peki işten ayrılmaları asgaride tutmak için neler yapılabilir? İşte bir kaç öneri…

- İşe en başından başlamak gerek. İşe alım işini konusunda uzman bir işe alım uzmanının yapmasını sağlamalısınız. Adayın aranılan şartları taşıyor olması yeterli değildir. Şirket kültürünü, geleneklerini algılayıp özümseyip özümseyemeyeceği ve çalışma arkadaşlarıyla geçinip geçinemeyeceği de aranmalıdır. Araştırmalar işten ayrılmaların önemli bir kısmının iş arkadaşlarıyla geçinememe olduğunu söylüyor. Dolayısıyla işe alacağınız kişinin kişilik yapısı, davranışları ve tutumları çalışma arkadaşlarıyla uyumlu olabilecek mi?

Belki son değerlendirmede adaylardan birer psikometrik test sonucu isteyebirsiniz. Bu sizin daha sağlıklı bir yerleştirme yapmanıza yardımcı olabilir.

- Sektördeki ücretleri ve çalışanlara sunulan diğer hakları da yakından takip etmek gerekir. Ücretlerde sektör skalasının altında kalmamak yan ödemeler ve destekler konusunda da bir parmak önde olmak her zaman iyidir.

- Çalışanların işlerini kolaylaştırmaya gayret edilmeli. Bunun için gözlem şart. Bir takım işler diğer şirketlerde teknoloji yardımı ile yapılıyorken (mesela mal sayımları tablet pc'lerle yapılıyor olsun) siz hala konvensiyonel yöntemleri kullanıyorsanız çalışanlarda serzenişler başlayacak ve bunlar birikecektir.

- Çalışanları sürekli gözlemek ve işyerinde sırtı sıvazlanmadık eleman bırakmamak gerekir. En ağır mobbing bir çalışanı görmezden gelmek, o yokmuş gibi davranmaktır. Pek çok çalışan (arada çok büyük fark olmamak şartıyla) dışarıdan daha iyi teklifler alsalar bile takdir edildikleri yerlerden kolay beri ayrılmıyor. İnsanları takdir etme ve ödüllendirme fırsatlarını asla kaçırmayın.

İşyerinizde torpile, adam kayırmaya müsade etmeyin. Bu tür davranışlar işyerindeki adalet duygusunu derinden zedeler, çalışanlar küser, performans ve verimlilik düşer. İşyerinde, "Bu iş yerinde ancak çok çalışan, kuruma faydası olan yani hak edenler kişiler terfi ederek bir yerlere gelebilirler" düşüncesini hakim kılmak gerekir. Önünüze hep torpillilerin geçtiği ve asla terfi edemeyeceğiniz bir yerde niye çalışasınız ki...

 

İyilikle kalın

  
3159 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret223422