Beyin Dalgaları ve Yaratıcılık
Beyin dalgaları ve yaratıcılık

Ahmet veli Olgundeniz

1879 Kasım'ında Edison bir gece yazı masasının başına oturmuş, sönük bir puroyu emerek ne yapacağını düşünüyordu. Dalgın dalgın ceketinin düğmelerinden birini çevirirken düğme koptu. Üstünden bir iplik parçası sarkıyordu. Birden yerinden fırladı, laboratuvara geçti ve teknisyenlerine iplik parçasını gösterdi. "Böylesini acaba ceyran nakledici olarak kullandık mı hiç? Hemen gidin bir yumak ip alın, kömürleştirin ve lambalarınızı takın."
Kömürleştirilen iplikler her seferinde kırılmasına rağmen bu hassas ipliklerden biri kırılmadan lambaların birine takılabildi. Lambanın havası hemen boşaltıldı. Lambaya elektrik verildiğinde iplik kızdı ve tatlı sarı bir ışık meydana geldi. Edison ve arkadaşları ışığa büyülenmiş gibi bakıyorlardı...
Bu hikayeyi hepizin bildiğinizi tahmin ediyorum, ancak benim burada dikkatimi çeken ampulün nasıl bulunduğu değil, ampulü bulan kişinin o an nasıl bir halde olduğudur. Edison bütün gün laboratuvarda çalıştığı bir anda değil de dinlenmek üzere bir kenara çekildiğinde tarihe adını altın harflerle yazdıracak buluşun kapısını açmıştır.
Ünlü ingiliz bilim adamı Isaac Newton da yerçekimi kanunu bir labaratuvar ortamında değil bir elma ağacının altında dinlenirken, Arşimet de suyun kaldırma kuvvetini hamamda sefa yaparken buldu.
İnsanlar genel olarak tüm önemli kararları kendilerini rahat hissettikleri anlarda alır ve yaratıcı fikirler genelde bu anlarda gelir. Neden Amerikan filmlerindeki işadamları veya üst düzey yöneticilerinin hep golf oynarken gördüğümüzü sanıyorsunuz?

NEDEN BÖYLE OLUR?

Tıpta elektroensefalografi diye bir yöntem vardır. Bu yöntemle beyindeki elektriksel faaliyetler kolaylık ölçülebilir. Bu yöntemle insan beyninde 4 farklı dalga saptanmış. Bunlar Alfa, Beta, Teta, ve Delta.
Fazlasıyla meşgul olduğumuzda, heyecanımız arttığında beta dalgaları yayınlamaya başlarız. Konuşan biri, ders veren bir öğretmen beta dalgaları yayar. Konuşma sırasında tartışma çıkarsa, ortalık gerginleşirse beta dalgalarının frekansı artıyor.
Rahatlayınca, heyecan yatıştığında ise alfa dalgaları devreye girer. Beta dalgaları saniyede 15 ila 40 Hz yaparken, alfa dalgaları saniyede 9 ila 14 Hz arasında devir yapıyor. Elinizdeki iş bitince, bir toplantıdan dışarıya çıkıp hava aldığınızda alfa dalgaları gene faaliyete geçiyor.
Gelelim tetaya. Bu dalga genellikle zihnimizin bilinçsiz olduğu hallerde ortaya çıkmakta. Frekansı çok düşüktür, saniyede 5 ila 8 Hz arası. Bastırılmış duygular ortaya çıktığında aktifleşiyor. Yaratıcılık için ihtiyaç duyulan beyinsel bağlantılar da teta dalgaları sayesinde kuruluyor.
Uzun bir yolda ilerlerken, yürüyüşe çıkıp bedeninizi dinlendirmek istediğinizde, gene ilginç ve yaratıcı fikirlerin dalgası teta kendini gösteriyor.
Frekansı en düşük dalga ise delta. Bilinçsiz zihnin en derinlerinde uykunun en derin saatlerinde bu dalga yayılır.
Yaratıcılığımızı çalıştıran teta ve delta dalgaları özellikle uykudan uyandığımız anlarda aktive oluyor.
Volkan Tolga bir yazısında bu duruma örnek olarak Descartes'ı gösteriyor. Descartes en çok uyandıktan sonra, yatakta uykulu, yarı uykulu haldeyken bulurmuş yeni fikirlerini.
Sonuç olarak hayati kararlar almanız gerektiğinde beyninizin performansının en yüksek olduğu zamanı değerlendirirseniz herşey daha iyi olabilir.
İyilikle kalın.

  
2348 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam48
Toplam Ziyaret223419