İngiliz aksanı üzerine küçük notlar...

Geçen ayki bir yazımda düzgün ve akıcı bir İngilizce konuşabilmenin önündeki en büyük engelin; insanların yabancı bir dilde konuşurken hata yapıp komik duruma düşmekten korkmaları ve aksan çalışmaları yapmamaları olduğunu söylemiş ve kendi deneyimlerime dayanan bazı önerilerde bulunmuştum. 

Yazımda aksan öğrenmenin akıcı ve düzgün konuşmaya faydasını anlatmış ve Amerikan aksanını nasıl edinebileceğiniz konusunda bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmıştım.
Öncelikle gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim. Her zaman olduğu gibi yine herkesi memnun etmemiz mümkün olmadı. Israrla kaynak önermemi istiyorsunuz. Amerikan aksanı edinmek istiyorsanız size Ann Cook'un "American Accent Training" adlı kitabını ve CD'lerini öneririm. Ünlü dil terapisti Paul Meier'in kitapları da olabilir ancak onun çalışma kitabının içeriğini biraz zayıf bulabilirsiniz.
Evet bir önceki yazımda söz verdiğim gibi bu hafta İngiliz aksanı üzerine bir kaç söz söylemek istiyorum.
Amerikan İngilizcesi dışında; İskoç, Gal, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Londra İngilizceleri de vardır. Londra'da konuşulan İngilizce de Kraliçe İngilizcesi ve Cockney İngilizcesi olarak ikiye ayrılır. Bu İngilizcelerin içinde en gözde olan elbetteki kraliçe İngilizcesi yani "Queen English"tir.
Ancak günümüzde İngiliz aksanı diğer bir deyişle British aksanı deyince ağırlıklı olarak Cockney konuşması akla gelir. Yani İngiltere'ye gidip sokağa çıktığınızda hep bu aksanla karşılaşırsınız.

TÜRKLER İÇİN
Bana soracak olursanız biz Türkler için en kolay ve pratik bir şekilde öğrenilebilecek (veya taklit edilebilecek) aksan Cockney aksanıdır. Neden mi? İngilizce öğrenen Türklerin en büyük kabusa "th" sessizleridir. Bu iki sessiz yan yana geldi mi yandık. Asla olması gereken sesi çıkaramıyoruz. There, this, three, those, breath, teeth......
Cockney aksanında bu başımıza bela olan "th" telaffuz edilmez ve düz bir "f" sesi çıkarılır.
İşte bir kaç örnek:
mouth = mauf
thin = fin
brother = brafır
three = frii
bath = baaf
Bu aksanın bir başka özelliği de "glottal stop" yani yutkunarak. duraksayarak bazı harfleri telaffuz etmekten kaçınmaktır. Mesela kelimelerin sonlarına gelen /p,t,k/ sessizleri aniden frene basıyormuş gibi söylenmezler.
Örnek:
drink, cat, up, sock...
Ayrıca kelimelerin ortasına denk gelen "t" de atlanır söylenmez.
Waterloo = Wa'erloo
City = Ci'y
A drink of water = A drin' a wa'er
A little bit of bread with a bit of butter on it = A li'le bi' of breab wiv a bi' of bu'er on i'.
Oldukça sık kullanılan bir kaç örnek daha...
Gatwick = Ga'wick
Scotland = Sco'land
statement = Sta'emen
network = Ne'work
Yine ayrıca kelimelerin başına gelen "h" sessizi genelde telaffuz edilmez.
house = 'ouse
hammer = 'ammer
Son olarak Cockney aksanında kafiyeli argolar vardır ama bunlar kafa karışıklığına yol açabilir. İnternette bu konuyla ilgili çok çeşitli kaynak bulabilirsiniz.
Eğer "İngilizce biliyorum ama bir türlü konuşamıyorum" diyorsanız diğer metodlara ek olarak aksan çalışması yapmanız konuşma becerinizin gelişmesine, kendinize olan güveninizin artmasına ve daha anlaşılır olmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle iş yaşamında İngilizceye ihtiyaç duyuyorsanız aksan çalışmasını şiddetle öneririm.

İyilikle kalın...

  
25932 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam59
Toplam Ziyaret224827