Psikometrik testler nasıl seçilmeli?

Bu sıralar iş görüşmelerinde uygulanan psikometrik testler üzerinde çalışıyorum. Hemen söyleyeyim 'www.isguc.org'ta Uzman Psikolog Tarık Solmuş'un bu konuda harika bir makalesi var. Okumanızı şiddetle tavsiye edirim. 

Türkiye'de sıklıkla kullanılan 4 ayrı testi detaylı bir şekilde inceleyen Solmuş, her bir testin farklı ve üstün yönlerini ortaya koymuş.
Cattell 16PF Kişilik Envanteri, Hogan Kişilik Ölçümü, Mesleki Kişilik Envanteri ve Myers-Briggs Kişilik Envanteri'ni bir uzman değerlendirmesiyle daha iyi anlayabilirsiniz.
Her bir test farklı üstünlüklere sahip yani bir testi alıp her bir adaya uygulamanız çok doğru olmayabiliyor.
Tarık Solmuş bu testlerin hangisinin hangi durumlarda kullanılmasının daha uygun olacağını şöyle yorumluyor, "Ülkemizde, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde, bir ölçüm aracının baz alındığı ve tüm örgütsel ihtiyaçların bu araçla sağlanmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Bu açıdan da bakıldığında ve buraya kadar aktarılanların ışığında, belirli örgütsel süreçleri ölçmede bazı ölçüm araçlarının diğerlerinin bir adım önünde olduğunu ve daha zengin veriler sağladığını söylemek mümkündür.
Örneğin personel seçimi konusunda, Beş Faktör Kişilik Modeli'ne dayanan ölçüm araçlarının, 16PF'in, Hogan Kişilik Ölçümü'nün ve Myers-Briggs Kişilik Envanteri'nin kullanılması önerilebilir, ancak Myers-Briggs Kişilik Envanteri'nin yetenek-becerilerden ziyade tercihler üzerine odaklanması başka alanlarda kullanıldığında daha etkin ve başarılı sonuçlar vereceği izlenimini de uyandırmaktadır. Elbetteki bu ölçüm araçlarından hangisinin tercih edilebileceği, ölçülmek istenen pozisyona ve iş tanımına göre farklılık gösterecektir. Örneğin, pozisyon parekendecilik sektöründe satış ve pazarlamaya ilişkin ise 16PF'in ya da Hogan Kişilik Ölçümü'nün kullanılmasının daha yararlı olacağı söylenebilir."

Eğitim uygulamaları
Tarık Solmuş, eğitim uygulamaları-etkinliği açısından Myers-Briggs Kişilik Envanteri'nin ön plana çıktığını söylüyor. Ona göre, Myers-Briggs Kişilik Envanteri, özellikle, bireylerin değerlendirilmesi sonucu hangi alanlarda eğitime ihtiyaçları olduğunun saptanması, var olan becerilerinin güçlendirilmesi ve yeni becerilerin kazandırılması amacıyla kullanılabilir.
Takım kurma-çalışmasına gelince Tarık Solmuş, Myers-Briggs Kişilik Envanteri, Hogan Kişilik Ölçümü', 16PF ya da Beş Faktör Kişilik Modeli'ne dayanan ölçüm araçlarından birinin kullanılabileceğini söylüyor. Solmuş'a göre Myers-Briggs Kişilik Envanteri aracılığıyla, takımın kurulma amacına ve hedefine göre benzer tercihlere ya da birbirini tamamlayıcı nitelikte olan tercihlere sahip çalışanlar aynı takım içerisinde yer alabilir; böylelikle de takım performansı ve etkililiği arttırılabilir.
Evet, Tarık Solmuş'un çalışmasından ancak bu kadarını aktarabiliyorum. İlginizi çektiyse bu bilimsel makaleyi verdiğim adreste okuyabilirsiniz.
  
2997 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret223422