İş görüşmelerindeki tuzak sorulara dikkat

Bazen hayatımda geriye dönüp bakarım. Şu ana kadar sayısını hatırlamadığım 

Şahsi kanatimi sorarsanız günümüzün İK müdürlerinin önemli bir bölümü iş görüşmelerinde, "hangi soruların hangi amaçla sorulduğunu ve alınacak cevapların nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda" yeteri kadar bilgili değil. Daha ziyade iç güdüleriyle hareket ediyorlar gibi geliyor bana.kadar çok insan kaynakları müdürüyle görüşmeler yapmışım, onlarca iş görüşmesine de gözlemci olarak katıldım.

Hele hele adaylar ise tamamen hazırlıksız. Yani görüşmeci hasbelkader "sıkı" bir soru sorsa adayın hiçbir şansı kalmıyor, başlıyor kekelemeye...

POZİTİF OLUN

bir makine mühendisisiniz ve daha iyi imkanlar sunan B firmasına geçmek istiyorsunuz. İş başvurusunda bulundunuz ve sizi görüşmeye çağırdılar. İşte karşılaşacağınız (veya karşılaşmanız gereken) ilk soru şu:Bir kaç örnek üzerinde konuşalım ne dersiniz? Diyelim ki A firmasında çalışan 

"Özgeçmişinizde şu anda bir işte çalıştığınızı belirtmişsiniz, neden yeni bir iş arıyorsunuz?"
İşte bu soruya adaylarımızın verdiği cevaplardan bazıları: "İşyerim kıymetimi bilmiyor, emeğimin karşılığını alamıyorum, mesai saatleri çok uzun ve iş yorucu, yöneticiler kifayetsiz, işyeri evime çok uzak, aşırı sorumluluk veriyorlar, maaşım çok az......."
Bu yanıtlardan görüşmeci aday hakkında önemli ipuçları elde eder/etmeli. Biz gelelim adaya. Tabii bunlar benim şahsi tavsiyelerim...
Böyle bir soruyla karşılaştığınızda cevabınızın "pozitif" olmasına özen gösterin. Yani halihazırdaki işinizden kaçıp kurtulmayı arzu eden birisi görüntüsü yerine kendini geliştirmek adını yeni bir işe geçmek isteyen birisi görüntü vermeye çalışın.
Mesela, "Şu anki işimde gelebileceğim en üst noktaya kadar gelmiş bulunuyorum. Firmanızdaki bu pozisyonun benim mesleki yetenek ve becerilerimi geliştirmeme yardımcı olacak ayrıca size daha faydalı olabileceğimi düşünüyorum."

İKNA EDİCİ OLUN
Bir başka kritik soru da "Özgeçmişinizden anladığım kadarıyla çok sık işyeri değiştirmişsiniz. Neden?"
Böyle bir soruya nasıl yanıt verirdiniz? "Maymun iştahlı birisiyim ne yapayım? Hemen sıkılıyorum, onların hiçbirisi benim için uygun işler değildi ama işsiz kalmayayım diye takıldım, şansım bir türlü yüzüme gülmedi benim, patronlar çok kötüydü bana kafayı taktılar......"
Böyle bir soruyla karşılaştığınızda kariyerinizdeki çokca değişiklikleri makul bir şekilde açıklayacak gerekçeniz olmalı. Ancak görüşmeciye bu yer değiştirmelerin artık geride kaldığını ve fırsat verilirse yeni pozisyona kalıcı olmak istediğinizi izah edin çünkü onlar sadece bununla ilgilenir.
Mesela şöyle bir yanıt uygun olabilir bence, "İş hayatına başladığım ilk yıllarda farklı şirketlerde ve pozisyonlarda çalışmanın beni mesleki açıdan geliştireceğine inanıyordum. Farklı iş deneyimleri hem değişik şirket kültürlerini ve iş kollarını tanımama yardımcı oldu. Diğer alternatifleri denediğim için artık ne yapmak istediğimi tam olarak biliyorum. Şirketinizdeki bu pozisyonun benim için en uygun iş olduğuna eminim ve size uzun yıllar çok faydalı olacağıma inanıyorum."
İşte en kritik sorulardan birisi daha "Sizi neden işe almalıyım ki...."
Bu soruya şöyle bir yanıt verebilirsiniz, "Karımın lüks ihtiyaçları var onları karşılamam gerekiyor, ben bir kumarbazım para lazım, altı tane çocuğum var ellerinizden öperler...."
Aslında bu soruyla sizin beceri ve hünerlerinizi şirkete olabilecek muhtemel katktılarınızı anlatabilmenize olanak sağlamak için sorulur.
İşte geliyoruz verebileceğiniz en uygun cevaba, "Gazetedeki iş ilanınızı okuduğum zaman bu işin tam bana göre olduğu, mesleki bilgi ve deneyimlerimle örtüştüğü fikrine kapıldım. Şimdi sizinle yapmış olduğumuz bu kısa görüşme sonrasında da şirketinizin ihtiyaçlarını ve pozisyondan beklentilerini tam olarak kavradım ve pozisyon için uygun olduğuma olan inancım iyice güçlendi. Isıtma sistemlerinde .... yıldır yapmış olduğum çalışmalar ve filanca şirketlerdeki deneyimlerim ve aldığım eğitimler sayesinde hedeflerinize ulaşmanızı sağlayabilirim....."
Nasıl böyle kulağa daha iyi geliyor öyle değil mi?
İş görüşmeleri hem görüşmeci hem de aday açısından zor bir sınavdır. Herkese kolay gelsin....

İyilikle kalın

  
2433 kez okundu

Yorumlar

İş Görüşmesinde Gelebilecek Soru Tipleri     20/08/2020 17:52

Ahmet Bey merhaba. Yazılarınız iş arayan gençler için çok faydalı. Ellerinize sağlık. İş görüşmelerinde gelebilecek soru tiplerini de iş arayan arkadaşlar CVyolla.com'da bulabilir: https://www.cvyolla.com/is-gorusmesi-mulakat-sorulari İyi çalışmalar.
Misafir -

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret224994