Özgeçmişteki her bilgi doğru olmalı

Amerika'da ülke genelinde yapılan bir araştırmaya göre, iş başvurularında adayların yüzde 70'i özgeçmişlerini hazırlarken yalan söylüyor veya gerçekleri çarpıtıyor.
Türkiye için elde edilmiş bir veri yok ancak bizdeki adayların daha bilinçli ve sağduyulu olabileceğini umut ediyorum.
Özgeçmişlerini işveren için daha cazip hale getirmek amacıyla "beyaz yalanlar" söyleyenler genellikle ya maaşlarını olduğundan yüksek gösteriyor ya ünvanlarını abartıyor ya da işsiz geçirdikleri süreleri önceki çalışma dönemine dahil ediyor.
Beyaz yalanlara başvuranların önemli bir kısmı bunu öncelikle bir randevu kapabilmek için yapıyor. Bazıları daha yüksek bir ücret almanın hesabını yaparken bazıları da asla yalanlarının ortaya çıkmayacağını zannediyor.
YANILIYORLAR
İnsan kaynakları danışmanlığı yapan firmaların deneyimli uzmanlarına göre abartılı özgeçmişlerin önemli bir bölümü daha ilk araştırmada eleniyor. Başvuruyu yaptıktan sonra geri dönüş süresinin uzaması büyük ihtimalle detaylı bir özgeçmiş araştırmasının sürdürüldüğünün göstergesi.
Yeni tanıştığınız, müstakbel işvereninize daha ilk anda yalan söylemek hakkınızda tahmin edemeyeceğiniz kadar kötü bir izlenim yaratıyor. Ne kadar becerikli veya iyi niyetli olursanız olun "sözüne güvenilmez" damgasını yiyiveriyorsunuz.
Amerikalı ünlü kariyer uzmanı Lonnie Pacelli, Parentice Hall'dan çıkan "The Project Manager Advisor" kitabında "Bir aday özgeçmişinde çok küçük birşey için dahi olsa yalan söylüyor veya gerçek olmayan bir izlenim yaratmaya çalışıyorsa peşinen kaybediyor" diyor. Üniversite sınavlarında üç yanlış cevap bir doğruyu götürürken iş başvurularındaki bir yanlış yanıt bütün doğruları götürüyor.
Aslında çok doğru bir insansınız, işi çok istediğiniz için küçük bir gerçeği değiştirdiğinizi düşünelim. Diyelim ki geçmiş iş yaşantınızda 2 yıllık bir kesinti oldu yani çalışmadığınız bir dönem. Bu dönemi açıklamak sizin için sıkıntı verici olabilir çünkü görüşmeci size neden ayrıldığınızı, o sürede ne yaptığınız gibi sorular sorabilir. Bunu açıklamak yerine o iki yılı bir önceki işyerinde çalışmış gibi kapattınız. İşveren de özgeçmiş kontrolünde bunu fark etti. Henüz kurumsallaşmamış işletmelerde bu küçük yalan gözardı edilebilir belki ancak ciddi kurumlarda bu söz konusu olamaz.
SIKINTIYA DÜŞMEYİN
Aslında o iki yıl çalışmadığınız halde "çalıştım" demek yalandır. Yalan da kötü bir davranıştır ve bizler davranışlarımızı hep tekrar ederiz.
Diyelim ki kontrolde yalanınız fark edilmedi ve işe başladınız. Hala kurtulmuş sayılmazsınız. İş başı yaptığınız andan itibaren işveren özgeçmişinizde belirttiğiniz bütün özelliklerinizin karşılığını görmek isteyecektir. Eğer becerilerinizi abarttıysanız uykusuz geceler sizi bekliyor demektir.
İşveren sizden kendinizi sunarken ileri sürdüğünüz özelliklerinden daha fazlasını bekleyecektir ve siz olması gerekeni bile tam sağlayamadığınızda kafalarda soru işaretleri oluşmaya başlar. Özgeçmişiniz tekrar mercek altına alınır, referanslar aranmaya başlanır ve kaçınılmaz son gelir çatar. Her işin başı "dürüstlük", öyle değil mi?

  
2196 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam34
Toplam Ziyaret224566